Kipufogógáz-nyomásmérésen alapuló égéskimaradás-diagnosztika

Ere is van egy műszerünk ami egy lökéshullám-nyomásmérőből  és egy digitális oszcilloszkopból áll.Pontosan meglehet állapítani ha a katalizátorod vagy a részecske szűrőd(DPF-FAP)rossz.Persze ezt más merésekkel is alászoktuk támasztani.

Kipufogó gázok elemzése 

Háromútú katalizátor 

A háromútú katalizátor részegység a kipufogó gáz tisztítás központi alkotó eleme. Jelenlegi háromútú katalizátor részegység kettő különböző változata kerül alkalmazásra, amelyek felépítése eltér egymástól, de ugyanazon kémiai működési elv alapján dolgoznak. A háromútú katalizátor részegység leírása: a kerámia hordozóval rendelkező háromútú katalizátor részegységnél a monolitnak nevezett kerámia méhsejt-szerű csatornákat tartalmaz, amelyeken a kipufogó gáz átáramlik. Kiterítve ezeknek a csatornáknak a felülete nem elegendő hatékony kipufogó gáz tisztítás elérésére. Egy alumínium-oxidból készült porózus réteg felhordásával a kerámia alapfelülete a hétezerszeresére nő meg. Erre a felületre lesz ezután a tulajdonképpeni katalizátor (a platina, palládium és rhodium nemesfém) felgőzölögtetve, hogy a kipufogó gázok oxidációs és redukciós folyamatait a sejteken való átáramlás közben elősegítse. 

 

A nemesacél hordozóval rendelkező háromútú katalizátor részegységnél egy különleges eljárással végkony acélfóliát csévélnek fel és nagy hőmérsékletű forrasztási eljárással stabil monolittá erősítik össze azt. Ennél a konstrukciónál a tulajdonképpeni katalizátor (a platina, palládium és rhodium nemesfém) acélfóliára van felgőzölögtetve, hogy a kipufogó gázok oxidációs és redukciós folyamatait a sejteken való átáramlás közben elősegítse. 

A kis falvastagság miatt a sejtek sűrűsége azonos felület mellett lényegesen nagyobb lehet, mint a kerámia hordozónál rendelkező kivitelnél. A kis falvastagság miatt kisebb kipufogó gáz nyomás esés és kisebb térfogat igény adódik azonos felület esetében.

 

A kb. 300-400 Celsius fok üzemi hőmérséklet elérésekor a háromútú katalizátor részegységben, mindenekelőtt a rhodium hatására a redukciós folyamatok felgyorsulnak és a káros nitrogén oxidokból (NOx) a rárakódott oxigén (O2) leválasztásával elemi nitrogén (N2) keletkezik. 

 

Az oxidációs folyamatok során, melyeket a platina és/vagy a palládium segít elő, a káros szénmonoxid (CO) valamint a káros szénhidrogének (HC) alakulnak át az előzőleg felszabadított oxigén (O2) felhasználásával vízgőzzé (H2O) és széndioxxiddá (CO2). 

 

A redukciót az alacsony és az oxidációt a magas kipufogó gáz oxigén tartalom segíti elő.  

 

A háromútú katalizátor részegység a leghatékonyabban pontosan meghatározott üzemanyag-levegő arány esetén egy szűk tartományon belül működik, amit lambda ablaknak neveznek. A motorvezérlő az üzemanyag-levegő arányt a lambda ablakon belül szabályozza.