Hibakód olvasás a legtöbb biztonsági és komfortelektronikai rendszerben

Ha valamelyik elektromos rendszerben hiba lép fel (akár egy vezeték szakadás, vagy zárlat, vagy tényleg elromlik valamelyik alkatrész) generálódik egy hibakód. Ilyen kódok vannak a légzsák:blokkolás és kipõrgés gátlókban, övfeszítõkben a sávelhagyás figyelmeztetõ rendszerekben, stb. A szerelés során ezeket nézzük meg a diagnosztikai készülékekkel. A javítás során azért mélyebbre is tudunk nézni ennek az elektronikus agynak a belsejébe. Adatlisták sokasága áll rendelkezésünkre egy-egy hiba felkutatásában.

Blokkolásgátló rendszer 

A blokkolásgátló rendszer megakadályozza a kerekek le blokkolását vészfékezéskor és gondoskodik a lehető legjobb erőátvitelről a kerekek és az útfelület között 

A jármű a vészfékezés ellenére kormányozható marad és a vezető az akadályokat kikerülheti  

A fordulatszám érzékelő egy jelet küld a vezérlőegységnek ami ott kerék fordulatszámként kerül érzékelésre. 

Ennek az információnak a felhasználásával minden érzékelőjelének összehasonlításával lehet a kerékcsúszást kiszámítani és a kerekek blokkolási hajlamát érzékelni

Ha a blokkolási hajlam érzékelhető, a vezérlőegység a mágnesszelepek részegységeinek segítségével ennek megfelelően szabályozza a féknyomást a hidroaggregát részegységben. 

Egy blokkolásgátló rendszer a következő részegységekből áll: 

  • Hidraulikus fékberendezés 
  • ABS Vezérlőegység 
  • Hidroaggregát 
  • Fordulatszám érzékelő 
  • ABS Figyelmeztető lámpa részegység a kombinált műszer részegységben 

Kipörgés gátló szabályozás 

A kipörgés gátló szabályozó rendszer megakadályozza a meghajtott kerekek kipörgését és biztosítja a jármű stabilitását. A szabályozás a motorvezérlő rendszer segítségével motorbeavatkozás és/vagy a fékhidraulika fékbeavatkozás segítségével történik. A kipörgés gátló szabályozó rendszer a blokkolás gátló rendszer kibővítése. A kipörgés gátló szabályozó rendszer vezérlőegysége kiértékeli minden kerék fordulatszám érzékelő jelét és kiszámítja ezekből a kerék csúszás értékeket.  A vezérlő egység ilyen módon érzékeli a kerekek kipörgését vagy blokkolási hajlamát. Ha a kerekek hajlamosak a blokkolásra, egy ABS szabályozási beavatkozás történik. 

Ha a meghajtott kerekek kipörgésre hajlamosak, a vezérlő egység a mágnes szelep részegység segítségével a vezetőtől függetlenül szabályozza a féknyomást és/vagy küld információt a motor vezérlő rendszernek, hogy a motor nyomaték megfelelően helyesbítésre kerüljön. Az alsó sebesség tartományokban rendszerint fék beavatkozás történik. A magasabb sebesség tartományokat motor beavatkozással oldjuk meg. Mihelyt a kipörgés gátló szabályozó rendszer szabályoz az információs lámpa villogni kezd.  

Különböző járműveknél a kipörgés gátló szabályozó rendszer a kipörgés gátló szabályozó billentyű részegység segítségével az ismételt kézi bekapcsolásig, egy meghatározott sebesség érték túllépéséig vagy a motor következő beindításáig működésképtelenné tehető.