Gyújtási rendszer ellenőrzése

A benzin-levegő keveréket megfelelõ idõben az optimális minőségű szikra gyújtja meg. Ha nem megfelelö az égés a hengerekben ez rossz hatással van az autónkra és a környezetünkre is. Rossz égés miatt megnő az üzemanyag fogyasztás és a károsanyag kibocsátás. Típustól fûggõen a gyújtótrafók a gyújtógyertyákra csatlakoztatják. A gyújtótekercs tárolja a szükséges gyújtási energiát és állítja elõ a nagyfeszültséget a szikra átütéséhez a gyújtási időpontban. A gyújtótrafókat a motor computer vezérli a gyújtási sorrendnek megfelelõen. Ezáltal megnő a motor hatásfoka: csökken az üzemanyag fogyasztás megjavul a kipufogógáz minősége. Diesel autóknál az izzítás szinte elhagyhatatlan. Hidegben mínusz fokoknál az izzító gyertyák előmelegítik a gázolaj-levegő keveréket. Így segítik a motor könnyebb indulását. A motor beindulása után is (még a megfelelõ hőmérsékletet el nem éri a motor) addig két hengerenként után izzít.

Gyújtási rendszer ellenőrzése 

Gyújtórendszer 

A nagyfeszültség elosztása nyugvó módszerrel történik. Az ilyen módszer kopás és veszteségmentes, és nagy megbízhatósággal rendelkezik. Minden gyújtó gyertya komponenshez a gyújtórendszeren belül külön tekercs van rendelve. Típustól függően a gyújtó tekercs komponenseket a gyújtó gyertyák komponensekre csatlakoztatják. A gyújtó tekercs részegység tárolja a szükséges gyújtási energiát és állítja elő a nagyfeszültséget a szikra átütéséhez a gyújtási időpontban. A gyújtótekercs komponensek vezérlése test oldalról történik, a motor gyújtási sorrendjének megfelelően.  

 

A motor vezérlő egység részegység illeszti a gyújtási időpontot a motor minden üzemállapotához. Ezáltal megnő a motor hatásfoka, csökken az üzemanyag fogyasztás funkció és megjavul a kipufogó gáz minősége

 

A motor vezérlő egység részegység kiszámítja két gyújtási folyamat között az optimális gyújtási időpontot egy betárolt jelleggörbe sereg segítségével. Ennek a jelleggörbe seregnek a fő jellemzői a motor fordulatszám és a terhelés. További helyesbítő tényezők például a beszívott levegő hőmérséklet, a hűtő közeg hőmérséklet és a kopogás érzékelő részegység jelei.  

 

Az esetlegesen előforduló gyújtás kihagyásokat a rendszer öndiagnózis funkciója érzékeli.  

 

Ellenőrzési feltételek 

  • Motor üzem meleg 
  • A motor felső részterhelési vagy teljes terhelési üzemben van. Hajtsunk a járművel teljesítmény próba padra vagy tegyünk próbautat kísérővel a teszter kezelésére.  

 

Az érték arról tájékoztat, hogy a kopogás szabályozás funkció végrehajt-e egy gyújtás szög beavatkozást.  

 

A kopogás szabályozás funkció kopogó égési folyamat esetén lépésekben állítja át a gyújtási szöget. Ha egy henger részegységen a gyújtási szög maximális csökkentése után még mindig kopogó égést lehet megállapítani, a gyújtás szög mindaddig csökkentésre kerül minden henger részegységen, amíg már nem történik kopogó égési folyamat.