Chiptuning: személy, kishaszongépjárművek

Mi is az a Chiptuning? Elég rossz a kifejezés ez és sok ember megijed tőle, hogy bármiféle változtatást hajtson végre az autó motorvezérlő computerében (ECU). Minden modern autó-kishaszongépjármű, kamion és még a hajók, motorcsónakok is felvannak szerelve motorvezérlő computerekkel (ECU = Engine Control Unit). Ez a motorvezérlő egység a járművek agyaként írható le és tartalmaznak sok kis processzort, Epromot, E Epromot amelyek a motortól érkező infomrációkat fogadják és dolgozzák fel. Elemzi az olyan információkat mint pl motorhőmérséklet, gázpedál állást, kipufogó gázok oxigéntartalmát, valamint számos további paramétert. Ezektől az érzékelőktől jövő információk felhasználásával megfelelő időben hozzáadja a megfelelő üzemanyagot. Utasítja a gyújtó trafot, hogy a szikra létréjöhessen. És többi kiszolgáló alkatrészeket működteti. Sokan megkérdezik tőlem, hogy miért is jó ha átprogramozzuk az autó motorvezérlő computeret. A gyártók miért nem egyből így készítik el?

Ha egy gyártó új autót fejleszt ki akkor figyelembe kell vennie azokat a feltételeket ahová készítik ezeket a gépjárműveket. Figyelmbe kell venniük: a szélsőséges hőmérsékletet, magaságot és a nem szabványos üzemanyagot stb. Ezért egy közép beállítást csinálnak az ECU programban. Ezért sok lehetőségük van finomítani, javítani a menet teljesítményen, üzemanyagfogyasztáson. A teljesítmény és a nyomaték növelésével el tudjuk érni, hogy dinamikusabb lesz az autónk. Másik fő előnye az üzemanyag fogyasztás csökkentése lesz. 

Az extra nyomatékkal, különösen a forgatónyomaték alsó részénél, kevesebb üzemanyagot igényel. De a többi sebesség tartományban is kevesebb üzemanyag szükséges a sebesség eléréséhez és szinten tartásához. Így akár 10%-tól 25%-ig is csökkenthetjük az üzemanyag fogyasztást.

Diesel részecskeszűrő (DPF)

  • Megoldások.: Tisztítás, DPF és FAP regenerálás - DPF csere.
  • DPF újrakalibrálás 
  • EGR szelep > Megoldások.: Tisztítás, csere. 

Így néz ki egy Peugeot 307-es eldugult részecskeszűrője.: