Biztonság technikai rendszerek javítasa és programozása (légzsák;ABS-ESP)

Nagyon fontos dolog hogy a biztonság technikai rendszerek javításához nemnyúlhat bárki.Csak ezekre a feladatokra a (tanfolyamokon részt vett autószerelő-autóvillamossági szerelő kollégák) nyulhatnak.A légzsákok pirotechnikai eszközök.Egy rossz helyre való mérés következtében akkár el is tudjuk durrantani a légzsákokat vagy akár az övfeszítőket.Az ABS-ESP (blokkolás és kipörgés gátló)rendszerekhez is kikébzett szakembereink javíthatják.

Kipörgés gátló szabályozás 

A kipörgés gátló szabályozó rendszer megakadályozza a meghajtott kerekek kipörgését és biztosítja a jármű stabilitását. A szabályozás a motorvezérlő rendszer segítségével motorbeavatkozás és/vagy a fékhidraulika fékbeavatkozás segítségével történik. A kipörgés gátló szabályozó rendszer a blokkolás gátló rendszer kibővítése. A kipörgés gátló szabályozó rendszer vezérlőegysége kiértékeli minden kerék fordulatszám érzékelő jelét és kiszámítja ezekből a kerék csúszás értékeket.  A vezérlő egység ilyen módon érzékeli a kerekek kipörgését vagy blokkolási hajlamát. A kerekek hajlamosak a blokkolásra, egy ABS szabályozási beavatkozás történik. 

Ha a meghajtott kerekek kipörgésre hajlamosak, a vezérlő egység a mágnes szelep részegység segítségével a vezetőtől függetlenül szabályozza a féknyomást és/vagy küld információt a motor vezérlő rendszernek, hogy a motor nyomaték megfelelően helyesbítésre kerüljön. Az alsó sebesség tartományokban rendszerint fék beavatkozás történik. A magasabb sebesség tartományokat motor beavatkozással oldjuk meg. Mihelyt a kipörgés gátló szabályozó rendszer szabályoz az információs lámpa villogni kezd.  

Különböző járműveknél a kipörgés gátló szabályozó rendszer a kipörgés gátló szabályozó billentyű részegység segítségével az ismételt kézi bekapcsolásig, egy meghatározott sebesség érték túllépéséig vagy a motor következő beindításáig működésképtelenné tehető.  

Elektronikus stabilitás program 

Az elektronikus stabilizáló programrendszer stabilizálja a járművet kritikus közlekedési helyzetekben. A blokkolás gátló rendszer és a kipörgés gátló szabályozó rendszer az elektronikus stabilizáló programrendszerbe van integrálva. Az elektronikus stabilizáló programrendszer lefékez egyes kerekeket, ezzel stabilizálja a járművet és biztonságos haladási pályán tartja. Ezenkívül a motornyomatékot csökkenti, és az automata sebességváltó kapcsolási sorrendjét befolyásolni lehet.  

A kormánykerék szögérzékelő részegység, valamint a fordulatszám érzékelő részegység jeleiből a rendszer felismeri a kívánt közlekedési manővert. A kormánykerék szögérzékelő részegység érzékeli a kormánykerék részegység helyzetét és a fordulatszám érzékelő részegységek érzékelik minden kerék sebességét és csúszását.  

A forgási arány érzékelő részegység és a kereszt gyorsulás érzékelő részegység jeleiből a rendszer felismeri a jármű tényleges menet tulajdonságait. A forgási arány érzékelő részegység a jármű minden saját függőleges tengelye körüli forgó mozgását érzékeli. A kereszt gyorsulás érzékelő részegység a centrifugális erőket érzékeli kanyar menetben.  

A vezérlő egység állandóan összehasonlítja a jármű előírt és tényleges szituációját. Ha az adatok egymástól eltérnek a vezérlő egység azonnal vezérlést ad a hidraulika részegységeknek és a csúszási viselkedés a megfelelő kerekeken kiigazítódik. 

A légzsák vezérlő egység komponens a járműbe épített érzékelőkből meghatározza a baleset súlyosságát. Az ütközés erejétől és irányától függően az ülések védelméhez szükséges komponenseket a légzsák vezérlő egység komponens vezérli.